5Moderátorka Zuzana Burešová si do svého pořadu Večerní host Radiožurnálu pozvala JUDr. Martina Svatoše, Ph.D., aby si s ním povídala nejenom o mediaci, ale také o jeho přednáškách na zahraničních univerzitách v Číně, Francii, Itálii či na Guadeloupu.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

Web Rozhlas.cz k pořadu napsal:

Mediátoři šetří nejen nervy, ale i čas a peníze. Mediace je přitom v českých podmínkách poměrně mladý obor. „Právně upravená mediace je u nás naprosté novum, v současnosti oslavuje rok,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou JUDr. Martin Svatoš, mediátor, který o mediacích, arbitrážích a vyjednávání přednáší i na zahraničních univerzitách – například ve Francii nebo v Číně.

Naučit právníky nesoudit se. To je podle Martina Svatoše jeden z hlavních úkolů mediátora. A nejen právníky, ale i klienty, kteří by se předtím, než se pustí do velké soudní bitvy, mohli zkusit s druhou stranou domluvit.

Mediátoři jsou trendem posledních let. Velké světové firmy je dnes zaměstnávají především proto, aby jim pomáhali šetřit peníze. „V Americe například existuje závazek, že velké nadnárodní korporace budou všechny spory nejprve řešit mimosoudně, a teprve pokud tato jednání selžou, obrátí se na soud. U nás je to stále hudba budoucnosti,“ podotýká Martin Svatoš, který o mediaci přednášel nejen v Evropě, ale třeba i v Číně. (…)

Celý článek si můžete přečíst zde.