OLYMPUS DIGITAL CAMERA13. července 2015 se v čínské Šanghaji uskutečnilo první Sympozium o mediaci, arbitráži a řešení sporů v Šanghajské zóně volného obchodu (First Symposium on Mediation, Arbitration and Shanghai Free Trade Zone Dispute Resolution) spolupořádané generálním konzulátem Velké Británie v Šanghaji, Šanghajskou městskou obchodní radou, Šanghajskou univerzitou financí a ekonomie (Shanghai University of Finance and Economics) a Šanghajskou zónou volného obchodu.

JUDr. Martin Svatoš, Ph.D. byl jako přední odborník na danou problematiku pozván, aby přednesl příspěvek na téma Interakce mezi mediací a arbitráží. Jeho příspěvek se týkal nejenom toho, co mají tyto na první pohled odlišné procesy společného, ale také toho, jak je možné jejich jednotlivé prvky a výhody vzájemně používat, kupříkladu ve formě basebalové arbitráže v mediaci nebo tzv. mediačních okének v rozhodčím řízení.

Publikum, které se skládalo z předních advokátů, rozhodců a akademiků, nejenom z Číny, ale také z Hongkongu či Singapuru, ocenilo efektivní cestu za řešením obchodních sporů, které kombinace mediace a arbitráže představuje. O příspěvku JUDr. Martina Svatoše, Ph.D. si můžete podrobněji přečíst na Kluwer Mediation Blogu. PPT jeho prezentace si pak můžete stáhnout zde.

Dalšími účastníky konference mimo jiné byli: Danny McFadden (Managing Director, CEDR Asia Pacific), Sylvia Tee (Director of ICC Arbitration and ADR, Asia) či  prof. Carrie Shu Shang (Executive Director at SUFE Free Trade and ADR Research & Development Center).Shanghai Mediation Arbitration  SvatosShanghai Mediation Arbitration  Svatos 3Shanghai Mediation Arbitration  Svatos 4Shanghai Mediation Arbitration  Svatos 2