fullsizerenderOd 19. do 23. září 2016 se ve Washingtonu DC (USA) uskutečnila výroční konference Mezinárodní advokátní komory. V jejím rámci přednesl JUDr. Martin Svatoš, Ph.D. svůj příspěvek na téma Návrh Úmluvy UNCITRAL o výkonu mediačních dohod.Letošní výroční konference IBA se konala ve Washingtonu DC, USA. Příspěvek proběhl v rámci bloku The UNCITRAL draft treaty on the enforcement of settlements reached through mediation: The next frontier of intentional mediation.

dcCoby člen delegace ČR pro Pracovní skupinu II UNCITRAL (Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo) měl JUDr. Svatoš coby člen delegace ČR pro PS II UNCITRAL nejčerstvější informace, neboť se účastnil zasedání UNCITRAL ve Vídni (více o informací zde).

International Bar Association (Mezinárodní advokátní komora, IBA) je největší nevládní organizací sdružující advokáty a advokátní kanceláře z celého světa. Od svého založení v roce 1947 se rozsah její činnosti, jakož i její členská základna mnohonásobně zvětšily. V současné době pod sebe shromažďuje více než 80.000 osob z více než 190 jurisdikcí.
Cílem IBA je zvyšování úrovně mezinárodní spolupráce v oblasti mezinárodní legislativy, zvyšování úrovně mezinárodního práva, unifikace tzv. best pracitce v mezinárodním obchodě a další. V tomto směru se této organizací daří efektivně ovlivňovat nejrůznějších odvětví mezinárodního práva, jako je mezinárodní insolvenční právo, právo mezinárodní dopravy, IT právo, ale také z velké míry právo řešení mezinárodních sporů, kde se věnuje jak arbitráži (komerční i investiční), tak i mediaci.

Mezi další nástroje, které IBA používá je publikační činnost, vydávání tzv. soft law a v neposlední řadě také organizování tzv. výročních konferencí (Annual Conferences). Jejich místo se každý rok mění tak, aby se vždy organizovaly na jiném kontinentu, než předchozí ročník (příští se bude konat v Sydney, Austrálie).

dc4
dc3