JUDr. Martin Svatoš byl hostem redakce online verze Hospodářských noviny, když odpovídal na otázky čtenářů. Chat se konal v úterý dne 7. května 2013 od 10:00 do 11:00 a otázky i odpovědi nalezente zde.

Ihned.cz

Ukázka z chatu:

30.4. 07:52 Když se lidé chtějí dohodnout, tak k tomu nepotřebují mediátora. Když se dohodnout nechtějí, tak jim je na nic. Přesvědčte mne, že je to jinak.
Františka
JUDr. Martin Svatoš
09:57
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Dalo by se říci, že toto je jedna z nejčastějších otázek, se kterými se mediace musí vypořádat. Máte stoprocentní pravdu, že pokud se strany chtějí dohodnout, mediátora nepotřebují. V takovém případě je ideální, pokud se soudu vyhnou klasickým jednáním, což je jen žádoucí.Na druhou stranu, pokud se nedovedou dohodnout samy, je tu právě prostor pro mediaci. Mediátor dokáže správným postupem odhadnout nová témata diskuze, použít správné techniky a snížit emoce. V takovém případě se pak celá řada stran dohodne, ačkoliv to nejprve nepovažovala za možné.To je jen zcela logický a pochopitelný pocit, který strany mají před mediací. Na jejím konci jsou naštěstí většinou opačného názoru.